Hoppa till innehåll

Blir du utsatt för våld av den du är ihop med?

  Filmen finns just nu bara tillgänglig på svenska.

  Är din pojkvän eller flickvän svartsjuk?

  Mår du dåligt på grund av hur den du är ihop med behandlar dig? Går din pojkvän eller flickvän över dina gränser och utnyttjar dig psykiskt, fysiskt, sexuellt eller digitalt? Är din pojkvän eller flickvän för svartsjuk? Det är aldrig okej att bli utsatt eller utnyttjad oavsett anledning. Vill du ha stöd och hjälp eller bara prata om hur det är kan du chatta med oss och vi kan också hjälpa dig vidare om du skulle vilja träffa nån och prata mer. Du kan vara anonym.

  Det kan vara svårt att identifiera sig som ett “offer” eller som “våldsutsatt”, men att ha blivit utsatt för psykiskt, fysiskt, sexuellt eller digitalt våld säger inget om vem du är som person. Du är inte din våldsutsatthet. Du har inte gjort något fel. Oavsett vad den du är med säger eller påstår. Oavsett hur svartsjuk din kille eller tjej är. Oavsett om du tycker att du ”får skylla dig själv” eller att du har ”provocerat fram” våldet. Det kan kännas som att den du är med har rätt i att du är ”virrig, hysterisk, dum i huvudet, värdelös och att ingen kommer tro på dig”. Vi tror på dig. Att du känner dig värdelös eller att du har svårt att formulera vad du varit med om är inget konstigt eller ovanligt. Vi hjälper dig och stöttar dig.

  Försök tänka på din egen säkerhet – ta din rädsla på allvar

  Om du är orolig för vad den du är tillsammans med ska göra mot dig, eller andra, ta din oro på allvar. Vi finns här för att stötta och hjälpa dig att skydda dig och komma bort från det du blir utsatt för. Fundera på om det finns några andra i din närhet som du skulle kunna berätta för.

  Skriv ner vad du blir utsatt för

  Även om det just nu inte känns aktuellt med en polisanmälan så kanske det kommer göra det sen. Då kommer du behöva bevis för vad du har blivit utsatt för. Att berätta för andra i din närhet vad som händer är ett sätt men det är alltid bra att skriva ned det du blir utsatt för, oavsett om du berättar för andra eller inte.

  Skriv ned tid och plats och beskrivning av det den du är tillsammans med utsätter dig för. Spara sms och bilder med hot och liknande. Sök helst upp sjukvård för att dokumentera eventuella skador. Om det inte går, fota dina egna skador och gör det med föremål bredvid så att man senare kan avgöra hur stora till exempel blåmärkena är. Lägg till exempel en tändare bredvid blåmärket. Alla uppgifter kan användas vid en framtida polisanmälan, även om du inte vill göra en just nu.

  Om du är orolig för att den du är tillsammans med ska hitta det du skrivit ned och sparat om hen ofta går igenom din telefon eller har lösenord till dina konton så kan du till exempel skapa en ny särskild mejl ditt du skickar allt, men tänk då på att radera mejlen i skicka-korgen från ditt ”vanliga” mejl-konto samt bilder och skärmdumpar från din telefon efter att du skickat dem. 

  Viktigt med målsägandebiträde – och det kostar ingenting

  Chatta med oss så kan vi berätta mer om hur det går till att polisanmäla, vad som händer sen och vad som är viktigt att tänka på. Du kan också läsa mer här.

  Bra att veta är att du har rätt till ett målsägandebiträde och att det är viktigt att du har ett redan från första förhöret, helst när du gör polisanmälan. Ett målsägandebiträde är brottsoffrets ombud och är gratis. Du som varit utsatt för våld i en relation kan ha blivit utsatt för olika typer av brott, till exempel misshandel, olaga hot, ofredande och våldtäkt. Läs mer om vad de olika brotten innebär här.

  Barn tillsammans?

  Det kan vara så att den du är med snabbt vill att ni ska skaffa barn tillsammans. Det kan kännas som ett bevis på att hen ”tror” på ert förhållande eller vill visa att hen kommer bättra sig. Det är inte ovanligt att en person som utövar våld eller kontroll över någon vill skaffa barn för att kunna binda sig ännu närmare dig och för att just utöva ännu mer kontroll.

  Att få barn tillsammans betyder tyvärr inte att våldet kommer sluta eller minska. Vår erfarenhet är att det tyvärr ofta är tvärtom. Våldet börjar eller blir värre när den ena blir gravid. Det kan till och med vara direkt riktat mot fostret/barnet i form av slag eller sparkar mot magen.

  Blir du utsatt av någon du väntar barn med eller har barn med behöver du söka hjälp omgående. Barn märker och påverkas av våld. De hör, ser och är ibland med rent fysiskt, till exempel i någon av föräldrarnas famn.