Hoppa till innehåll

Det verkar som att du inte blir schysst behandlad i din relation

  Om du är rädd för den du är med så är det inte en bra relation att vara i. I en relation ska man känna sig trygg och du ska aldrig behöva känna dig rädd för den du är med. Ta din rädsla på allvar oavsett vad folk runtomkring dig säger eller vad den du är tillsammans med säger. Det kan kännas svårt att lämna en relation även om den får en att må dåligt. Vi kan stötta och hjälpa dig med detta.

  Om du känner dig det minsta rädd så finns vi här för dig, vi har öppet varje kväll på chatten.

  Även om det hänt bara någon gång att du känt dig rädd för den du är med så är det värt att ta på allvar. Här kan du läsa mer om varningstecken i en relation.

  Det är inte ok att du känner att du behöver ”ställa upp” på grejer du inte vill. Så ska det INTE vara i en relation. Det finns inga grejer som du ”borde” vilja göra eller som man ”ska” ställa upp på i en relation. Sex är nåt som är frivilligt. Om det inte är frivilligt så är det ett övergrepp. Även om den du är tillsammans med har ”tjatat” till sig, hotat eller lovat nåt i gengäld. Närsomhelst under sex har du rätt att ångra dig och sluta. Här kan du läsa mer om sexuellt våld. Försök att prata med nån du litar på om detta eller med oss på chatten så att du kan få hjälp och stöd oavsett om du vill lämna den här relationen eller bara prata.

  Att bli utsatt för knuffar, puttar, drag i håret eller att bli hårt hållen i armen är aldrig OK, även om det hänt bara någon gång. Det är våld. Det finns inga ursäkter för det. Även om den du är tillsammans med påstår att det är ditt fel att hen gör så här mot dig så är det inte så. Den som gör så här mot dig är själv ansvarig. Ofta är det så att det inte bara är en knuff, kanske är den du är tillsammans med kontrollerande på andra sätt också? Här kan du läsa mer om olika typer av våld.

  Det är tyvärr inte heller ovanligt att den man är med hotar att göra illa sig själv (t.ex ta livet av sig), någon du bryr dig eller t.ex. ett husdjur. Det är ett sätt att utöva kontroll. Ett annat sätt att utöva kontroll är om den du är med vill hålla koll på dig; var du är och med vem. Kanske har ni tagit bilder tillsammans, bilder som var ömsesidiga? Eller så har din partner tvingat sig till bilder. Oavsett så är att hota att sprida de för att få sin vilja igenom aldrig ok. Kanske kontrollerar din partner även din telefon, läser dina meddelande och mail? Ytterligare ett sätt att utöva kontroll och makt är att kalla dig för nedsättande och fula ord.

  Allt det här är olika typer av psykiskt och digitalt våld och är inget som någon ska behöva bli utsatt för.

  Om du känner att du inte kan vara dig själv med den du är tillsammans så är det viktigt att fundera igenom varför du är i den här relationen. Att få vara sig själv är en viktig del i en relation och du ska aldrig vara tillsammans med någon som inte låter dig vara dig själv eller som påverkar dig så pass mycket att du ändrar på dig för att göra hen nöjd.

  Vi har ofta fått lära oss att svartsjuka är ett tecken på ”verklig kärlek” eller att nån bryr sig om en på riktigt. Så är det inte. Svartsjuka grundar sig i ett kontrollbehov och en osäkerhet. Det är inget som du ska behöva stå ut med och att det påverkar dig negativt är aldrig okej.

  Mycket av det som vi skrivit om här handlar om brottsliga handlingar. Det går att polisanmäla dessa, läs mer om det härDet viktigaste är att du mår bra och känner dig trygg och säker. Chatta med oss så kan vi hjälpa dig.