Hoppa till innehåll

Hur får jag en relation att funka?

    Filmen finns just nu bara tillgänglig på svenska.

    Grunden för en schysst relation är att den är ömsesidig, alltså att båda vill vara tillsammans. En nyckel för att en relation ska fungera är bra kommunikation. Bra kommunikation är att lyssna på den andra, själv berätta om sina känslor och behov och att lösa konflikter tillsammans. En annan nyckel är att vara intresserad av att lära känna sig själv bättre. Du behöver ta reda på vad du behöver i relationen. Du behöver också vilja förstå den du är ihop med, till exempel den personens tankar och förhoppningar.

    När det gäller våld däremot så är det viktigt att komma ihåg att hur mycket man än kan försöka ”förstå” varför någon blir svartsjuk eller använder våld så är det inget som DU kan göra för att få det att sluta. Det är inte ditt fel att våldet pågår. Det kan finnas massa olika förklaringar men det ursäktar aldrig våldet.

    Att vara ihop är ett pågående projekt där ni måste hålla koll på hur båda mår. Det kan ni bara göra genom att kommunicera, alltså att både berätta och lyssna. Ett tips är också att då och då stämma av med sig själv hur man mår i sin relation. Till exempel kan man fundera på vilka tre ord av följande som bäst beskriver er relation:

    Ärlighet, Humor, Närhet, Anklagelser, Samtal, Sex, Misstänksamhet, Svartsjuka, Kärlek, Kontroll, Balans, Jämlikhet, Trygghet, Tysta konflikter, Högljudda konflikter, Egentid, Ilska, Ledsenhet, Glädje, Otrygghet, Oro, Lögner, Svek, Kommunikation