“Jag utsätter den jag är tillsammans med”

Har det hänt att du gått över din flickväns eller pojkväns psykiska, fysiska, sexuella eller digitala gränser?

Psykiskt våld kan vara att hela tiden kräva att ha koll på var din tjej eller kille är och med vem. Det kan också vara att hota att göra henne eller honom illa. Sexuellt våld är att göra något sexuellt mot någon som inte är hundra procent med på det. Fysiskt våld kan till exempel vara att hålla fast någon, kasta något på hen eller ta stryptag. Digitalt våld kan vara att smsa den du är tillsammans med hela tiden för att kolla var hen är, logga in på din flickväns eller pojkväns sociala medier eller använda nätet för att kränka eller hota henne eller honom.

De här exemplen kan också gälla någon du inte är tillsammans med, men träffar, ligger med eller någon du har varit tillsammans med förut.

Har du gått över gränsen? 10 varningstecken

  • Jag har gjort saker mot eller med min flickväns/pojkväns kropp som hen tycker gör ont, är obehagligt eller som jag märkt att hen inte är med på. Till exempel hållit fast hen, knuffats, kastat något på hen, slagit till hen eller tagit stryptag.

  • Jag har gjort sexuella saker mot min flickvän/pojkvän fast jag inte varit säker på att hen vill. Till exempel tvingat mig på hen med mina läppar, tunga, fingrar eller mitt kön, smygfilmat när vi har sex eller utnyttjat att hen sover eller är full/påverkad.

  • Jag har gått över min flickväns/pojkväns gränser digitalt: Till exempel tjuvkollat i hens mobil, padda eller dator, loggat in på hens privata konton eller spridit foton eller information utan lov eller tvingat till mig lösenorden.

  • Min flickvän/pojkvän blir ibland rädd för mig.

  • Jag blir ofta svartsjuk och brukar berätta för min flickvän eller pojkvän vad jag vill att hon eller han ska ha för kläder eller smink och vilka vänner som är ok att träffa.

  • Jag har pressat min flickvän/pojkvän att göra saker hen inte vill.

  • Jag har hotat att skada mig själv eller min flickvän/pojkvän.

  • Jag har hotat att skada någon nära min flickvän/pojkvän, till exempel en familjemedlem eller ett husdjur.

  • Jag är ofta aggressiv mot den jag är tillsammans med, till exempel blossar upp, höjer rösten, skriker, förstör saker eller blir fysiskt hotfull.

  • Jag känner att jag ofta blir lite för arg, höjer rösten, bråkar mycket med den jag är tillsammans med.

Hjälp med SVARTsjuka och anDRA NEGATIVA beteenden SOM sätter DIN FLICKVÄN ELLER POJKVÄN i en utsatt situation

Känner du igen dig i de här exemplen eller i vår lista på varningstecken? Vill du ha hjälp med att hantera din svartsjuka eller andra negativa beteenden? Då vet du nog redan att ditt agerande inte är okej. Det du gör kan vara brottsligt. Kanske känner du ångest, oro, besvikelse eller skäms över dina handlingar. Antagligen mår du inte bra. Förhoppningsvis vill du sluta göra din pojkvän/flickvän illa. I så fall är det ett stort första steg att du läser den här och andra texter om våld i relationer. Nästa steg ska helst vara att sluta helt med alla former av trakasserier, hot, kontroll, våld och andra övergrepp. Är du orolig att du är en förövare, eller behöver stöd i att sluta utsätta din flick- eller pojkvän, kan du chatta anonymt med oss på ungarelationer.se.

 

Läs mer:

 

☛ Känner du någon som borde se detta? Dela gärna sidan med dem!

Jag utsätterLouise Stigell