Om våld i relationer

 

Våld i ungas relationer är när en ung person använder våld mot sin flickvän, pojkvän eller partner eller när en ung person blir utsatt av den de är tillsammans med. Det kan också vara någon de träffar, ligger med eller har varit tillsammans med förut.

Våldet kan vara psykiskt, fysiskt, sexuellt eller digitalt. Exempel på psykiskt våld är att vara kontrollerande, anklagande eller aggressiv. Det kan också handla om fysiskt våld som slag eller sparkar, eller att gå över någons sexuella gränser eller att hota att sprida privata foton eller filmer i sociala medier. Våldet och situationerna kan se ut på många olika sätt. Nästan alltid finns någon form av psykiskt våld med i bilden. Många som utsätts beskriver det som att de är i en “destruktiv relation” där de utsätts för små och stora övergrepp under en längre tid. Den som utsätter tar makt över den andra, genom att göra så att den andra känner sig hotad, pressad eller otrygg. Den som blir utsatt kan känna sig tvungen att anpassa sitt liv för att skydda sig.

Ofta är den som använder våld lika gammal eller några år äldre. En åldersskillnad på bara några år kan påverka maktbalansen i ett förhållande, till exempel att ena personen bor hemma och går i skolan medan den andra har ett eget boende och tjänar egna pengar.

Våld eller bara dåligt förhållande?

Var går gränsen mellan ett dåligt förhållande och våld? Om ni bråkar eller tjafsar mycket utsätter ni då varandra för våld? Det är både svårt och lätt att svara på. Det finns vissa självklara gränser, att slå någon eller ha sex med någon som inte vill är aldrig okej. Men att höja rösten eller kalla någon för “idiot” en gång behöver inte påverka er och er relation negativt, utan kan vara en del av ett vanligt bråk. När en person höjer rösten och kallar den andra för “idiot” varje dag eller flera gånger i veckan, då är det däremot en form av psykiskt våld.

Våldet döljs

De som använder våld brukar vara bra på att dölja det, tex genom att vara världens gulligaste när andra är med eller att rikta våldet mot en del av kroppen där blåmärken kommer döljas av kläder. Många som blir utsatta väljer av olika anledningar att inte berätta för vänner och familj, till exempel för att de är oroliga för vilka reaktioner de kommer möta.

Bortförklaringar, ursäkter och löften

De flesta som använder våld är dåliga på att ta ansvar för sina handlingar, och skyller ifrån sig på något eller någon. De kan säga att de blev provocerade eller att de har ett hett temperament och inte kan kontrollera sig. De kan vara manipulativa och försöka få det till att det är de själva det är synd om. Många förminskar andras känslor och upplevelser, till exempel säger att den som är utsatt är känslig eller överdriver. Ofta ber de om ursäkt och förlåtelse direkt efter våldet, och lovar att det här var sista gången och att det ska bli ändring. Även om det kan bli bättre i perioder, är det tyvärr vanligt att den som utsätter sin flick- eller pojkvän för våld fortsätter med det, trots ånger och löften.

Varför inte bara göra slut?

Det kan vara svårt att förstå varför någon fortsätter att vara ihop med en person som behandlar dem dåligt. Det finns många anledningar till att det kan vara svårt att göra slut med någon som använder våld mot en. Till att börja med kommer våldet ofta smygande och blir värre ju längre tiden går. Våldet börjar nästan aldrig med ett knytnävsslag på första dejten, i sådana fall är det få som hade gått vidare med relationen.

Den som blir utsatt kan ha blandade känslor. Du kan fortfarande älska eller vara kär i den som utsätter dig och delar av förhållandet kan fortfarande kännas bra och givande. Den som använder våld kan växla mellan att vara omtänksam och kärleksfull och aggressiv och våldsam. Det kan vara svårt att göra slut eftersom man kan hoppas eller drömma om att det ska bli bra igen.

Det kan kännas komplicerat att berätta om våldet. Många skäms och känner skuld för att det inte blev som de tänkt sig. Det är vanligt att vara orolig för hur folk runt omkring kommer reagera och om en kommer få tillräckligt stöd. Den som använder våld kan hota med att göra situationen värre om hen blir lämnad, till exempel ta livet av sig eller göra sin partner väldigt illa. Många som är utsatta stannar kvar i relationen för att skydda sig själva och sin familj från ännu värre våld.

Det finns annat som kan göra det svårt att lämna, som att vara ekonomiskt beroende av den som utsätter en eller att ha barn tillsammans.

Vi vet att det stöd som finns runt omkring är viktigt för den som vill lämna en våldsam flick- eller pojkvän. Behöver du stöd? Chatta med oss, vi finns här och lyssnar och tror på dig, varje kväll kl 20-22.

Alla kön kan utsätta och utsättas

Det vanligaste är att det är en kille som utsätter en tjej, men det behöver inte vara så. Det kan vara en tjej som utsätter en kille, en tjej som utsätter en tjej, en kille som utsätter en kille. Och det är precis lika allvarligt. Våld finns i både hetero- och homoförhållanden och i förhållanden med icke-binära personer.*


*En icke-binär person identifierar sig inte som tjej eller kille.

 

Läs mer:

 

☛ Känner du någon som borde se detta? Dela gärna sidan med dem!

RelationerLouise Stigell