Porr

5.png

Många som tittar mycket på porr upplever att de blir negativt påverkade. Ett ord för att bli negativt påverkad av porr är att bli porrskadad. Det är vanligt att porr innehåller förnedring mot framförallt tjejer och andra handlingar som inte känns bra att titta på, den känslan är viktig att ta på allvar. Väldigt mycket porr är särskilt kvinnoförnedrande och framställer kvinnan som ett objekt/en sak som bara finns till för mannen. Det visas oftast heller ingen ömsesdighet eller samtycke.

Många som är tillsammans med någon som tittar mycket på porr tycker att partnerns porrtittande är ett problem. Porr kan påverka sexuella fantasier och sexuellt beteende. Att gå över någon annans gränser kan vara inspirerat av porr. Forskning visar till exempel att killar som tvingar eller pressar tjejer att ha analsex är delvis inspirerade av porr*. Porr kan också användas som en del av ett sexuellt övergrepp, till exempel att tvinga någon att titta på porrfilm. Ett annat övergrepp är att pressa någon att bli fotad eller filmad och sedan sprida bilden/filmen på porrsajter.

En porrskadad person kan tro att sex ska vara som det som visas i porr. Man kan tro att tjejer gillar det som tjejer i porrfilmer utsätts för, till exempel förnedring eller våld eller att man som tjej ska ställa upp på allt som visas i porren. Som kille kan man tänka att man ska vara dominant och bete sig på samma sätt som i porren. Personer som tittar mycket på porr kan bli beroende och behöva titta oftare. De kan också behöva se mer förnedring och våld för att bli upphetsade och tappa kontrollen över sitt porrtittande. Porren kan flytta gränserna för vad en tänder på i sitt eget sexliv och hur en behandlar andra sexuellt.

EXOTISERING

Du som är svart eller tex har asiatiskt eller latinamerikanskt utseende kan ha mött personer som har en bild av din sexualitet från porren de sett. Samma sak om du är hbtq. Porrskadade personer kan ha överdrivet positiva attityder till din sexualitet. Det brukar kallas exotisering och betyder att hen tycker du är spännande och blir fixerad och fascinerad över att du är “annorlunda” från hen själv. Att bli exotiserad kan kännas fel, förnedrande och obekvämt. Ofta kan det kännas som att man blir till ett objekt, “en stereotyp” och inte får bli sedd som en hel människa med en egen sexualitet.

PORRSKADAD?

Det finns hjälp att få för dig som känner att du blivit porrskadad, till exempel om du tappat kontrollen över ditt porrtittande . Läs mer här.

Glöm inte att det är helt ok att tycka och känna att du vill att den du är tillsammans med inte kollar på porr.

PorrLouise Stigell