Hoppa till innehåll

Porr

Filmen finns just nu bara tillgänglig på svenska.

Många som tittar mycket på porr upplever att de blir negativt påverkade. Det är vanligt att porr innehåller förnedring mot framför allt tjejer och kvinnor och andra handlingar som inte känns bra att titta på. Den känslan är viktig att ta på allvar. Väldigt mycket porr är kvinnoförnedrande och framställer tjejer och kvinnor som objekt som bara finns till för mannen. Det visas oftast heller ingen ömsesidighet eller samtycke. 

Många som är tillsammans med någon som tittar mycket på porr tycker att partnerns porrtittande är ett problem. Porr kan påverka sexuella fantasier och sexuellt beteende. Att gå över någon annans gränser kan vara inspirerat av porr. Forskning visar till exempel att killar som tvingar eller pressar tjejer att ha analsex är delvis inspirerade av porr. Porr kan också användas som en del av ett sexuellt övergrepp, till exempel att tvinga någon att titta på porrfilm. Ett annat övergrepp är att pressa någon att bli fotad eller filmad och sedan sprida bilden/filmen på porrsajter. 

Den som tittar på porr kan tro att sex ska vara som i filmerna. Killar kan tro att tjejer gillar det som kvinnor i porrfilmer utsätts för, till exempel förnedring eller våld. Som kille kan du också tänka att du ska vara dominant och bete dig på samma sätt som i porren. Tjejer kan å sin sida känna att de måste ställa upp på allt som visas i porren. Personer som tittar mycket på porr kan känna att det blir som ett beroende som de behöver alltmer av. De kan också behöva se mer förnedring och våld för att bli upphetsade och tappa kontrollen över sitt porrtittande. Porren kan flytta gränserna för vad man tänder på i sitt eget sexliv och hur man behandlar andra sexuellt. Det finns hjälp att få för dig som känner att du tappat kontrollen över ditt porrtittande.

Porren skapar och förstärker också olika fördomar, till exempel fördomar om personer som är rasifierade eller hbtqi+. Personer som konsumerar porr kan ha överdrivet positiva attityder till din sexualitet, tycka att du är ”spännande” och bli fixerade och fascinerade över att du är “annorlunda” från hen själv. Att bli utsatt för diskriminering på det viset känns ofta fel och förnedrande. Ofta kan det kännas som att man blir till ett objekt, “en stereotyp” och inte blir sedd som en hel människa med en egen sexualitet.

Kom ihåg att det är helt okej att tycka och känna att du inte vill att den du är tillsammans med kollar på porr.