Hoppa till innehåll

Sexuellt våld

    Filmen finns just nu bara tillgänglig på svenska.

    Sexuellt våld kan vara allt från tafsningar till våldtäkt. Det är när någon gör eller säger något sexuellt mot dig utan att du vill, det vill säga alla typer av trakasserier och övergrepp som har med sex att göra eller som riktar sig mot din sexualitet.

    Sex är en vanlig och oftast bra del av ett förhållande, men att vara tillsammans betyder inte att man har rätt till varandra sexuellt. Det finns ibland osäkerhet kring exakt när sexuella aktiviteter övergår i det vi kallar sexuellt våld. Var gränsen går är individuellt och handlar om din egen upplevelse av att känna dig utnyttjad och när du inte längre gör något frivilligt. Tycker du att den du är tillsammans med gör sexuella handlingar utan att bry sig om ifall du är med på det eller inte, då är det ett övergrepp och sexuellt våld.  

    Det är viktigt att komma ihåg att man kan reagera väldigt olika på sexuellt våld. En del upplever att de ”fryser” alltså stänger av eller kopplar bort under själva övergreppet. Under ett övergrepp kan kroppen ändå reagera upphetsat genom att man tex blir våt eller får stånd. I en relation där man upprepade gånger bli utsatt kan det vara så att man till slut bara vill ha ”övergreppet avklarat”. En strategi kan vara att ”få det överstökat” för man vet att det ändå kommer hända förr eller senare och för att slippa gå och vara rädd för när det ska hända så kan man åtminstone ta kontroll över när det händer. 

    Exempel på sexuellt våld:

    • Att röra dig med sina läppar, fingrar eller sitt kön, trots att du säger eller på annat sätt visar att det inte känns bra för dig.
    • Att få dig att nudda hen med dina läppar, fingrar eller ditt kön, trots att du säger eller visar att det inte känns bra för dig.
    • Att göra något sexuellt mot dig när du är full, drogpåverkad eller sover.
    • Att utsätta dig för risker genom att vägra kondom eller annat skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar eller graviditet, kanske till och med lura dig att ni är skyddade.
    • Att ta sexuella eller intima foton eller filmer på dig utan att du är hundra procent med på det.
    • Att sprida eller visa en sexuell eller intim bild eller film på dig till vänner, okända personer eller lägga upp dem på en porrsida. Även om du tog bilden eller filmen frivilligt från början.
    • Att pressa dig eller få dig att titta på porr fast du inte vill.
    • Att du känner dig tvungen att “ställa upp” på sex för att till exempel lugna en aggressiv och hotfull eller våldsam person. Det kan också handla om att någon tjatar, det som brukar kallas “tjatsex.