Hoppa till innehåll

Svartsjuka

Många har upplevt känslan av svartsjuka nån gång. Att du känt dig lite svartsjuk i din relation vid något tillfälle behöver inte vara något konstigt. Men om man själv eller den man är ihop med är svartsjuk mycket eller ofta, på ett sätt som går ut över den andra, så kan det vara ett problem.

Svartsjuka kan vara en väldigt jobbig känsla att känna, men också att utsättas för. Känner man sig ofta svartsjuk kan det påverka ens liv och relation negativt. Det kan också påverka den man är ihop med – om ens partner ofta är svartsjuk kan man känna att man behöver ändra sitt beteende eller begränsa sig själv för att inte göra hen upprörd. Det kan i sin tur göra att man till exempel inte riktigt får vara sig själv, ha på sig det man vill eller umgås med vem man vill.

Svartsjuka framställs ofta som något romantiskt och som ett tecken på kärlek och omtanke. Men kärlek handlar till stor del om att lita på den man är ihop med, och svartsjuka och kontrollerande beteenden är inte tecken på kärlek. Det är därför viktigt att man tar svartsjuka på allvar om man märker att man själv är väldigt svartsjuk på den man är ihop med. Om man märker att ens partner ofta är svartsjuk på en kan det vara ett viktigt varningstecken att vara uppmärksam på.

Varje år driver vi kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt tillsammans med Jämställdhetsmyndigheten och länsstyrelserna, där syftet är att uppmärksamma och synliggöra killars våld mot tjejer och våld i ungas relationer. Här kan du läsa mer om kampanjen.

Hur vet man när man borde vara orolig? 

Alla kan känna sig lite svartsjuka någon gång. Det behöver inte alltid vara något farligt, men det är viktigt att reflektera över varför man känner så. Svartsjuka blir generellt något dåligt när man låter känslan övergå i handling. Att till exempel försöka hindra den man är tillsammans med från att hänga med en kompis för att man känner sig svartsjuk är inte okej. Då låter man ens egen känsla av rädsla och osäkerhet styra ens pojkväns/flickväns liv, och det är ett viktigt varningstecken.

Här finns några exempel på när svartsjuka leder till beteenden av kontroll och behöver tas på allvar:

  • Du vill hålla koll på var din partner är och vem hen är med
  • Du brukar kolla upp det, t.ex. på Snapchat eller Zenly
  • Du blir stressad, ängslig eller arg när du inte vet vad hen gör eller vem hen är med
  • Du vill påverka vart den du är ihop med får vara och vilka hen får umgås med
  • Du vill påverka hur den du är ihop med klär sig och/eller beter sig
  • Du vill påverka vad hen gör 
  • Du smygkollar din pojkväns/flickväns sms eller sociala medier 
  • Du vill ha tillgång till hens lösenord för att kunna se vad hen gör och skriver
  • Du vill att din pojkvän/flickvän avföljer personer på t.ex. Instagram för att de gör dig svartsjuka
  • Du hotar din pojkvän/flickvän med att t.ex. skada hen, dig själv eller någon i hens närhet om hen inte gör som du vill

Känner du igen dig i exemplen ovan?

I så fall är det viktigt att du tar ansvar för ditt beteende. Troligtvis känner du att du gör något som inte är okej, och vet att du försöker bestämma över den du är ihop med på ett sätt som egentligen inte är schysst eller bra. Kanske mår du också själv dåligt av att känna dig så svartsjuk och skulle vilja förändra ditt beteende. Oavsett är det ett bra första steg att våga prata med någon. Vi på ungarelationer.se finns här och du kan alltid vara anonym

Stämmer exemplen ovan in på den du är ihop med?

Det är viktigt att veta att den du är med inte får kontrollera dig och säga till dig vad du får eller inte får göra bara för att ni är ihop. Du har fortfarande rätt att bestämma över dig själv och ditt liv. Om du känner att den du är med ofta är svartsjuk och begränsar dig, är det ett varningstecken som är bra att vara uppmärksam på. Här kan du läsa om fler varningstecken eller göra vårt quiz Är jag i en schysst relation? Om du vill prata med någon kan du alltid chatta anonymt med oss på ungarelationer.se. Vi lyssnar, stöttar och tror på dig.

Låter exemplen ovan som någon du känner?

Om du har en kompis som är väldigt svartsjuk och kontrollerande i sin relation kan det vara bra att prata med hen och berätta att du ser vad hen gör, att det inte är ett schysst beteende och att det finns hjälp att få för att förändra det. Om din kompis är ihop med någon som är kontrollerande är det viktigt att påminna om att den personen har rätt att själv bestämma över sig själv och sitt liv. Du kan också tipsa om att prata med oss på ungarelationer.se eller själv prata med oss i chatten om du undrar över något eller vill ha tips på hur du kan stötta/hjälpa.