Hoppa till innehåll

Uppvuxen med våld hemma

Det finns tyvärr många barn och unga som växer upp med våld i sitt hem. Det vanligaste är att pappa eller styvpappa slår och utsätter mamma. Att ha vuxit upp med våld kan göra att du som ung har påverkats på många olika vis. Kanske har du fått ta mycket extra ansvar för dig själv och dina syskon? Kanske även för dina föräldrar? Kanske har du själv blivit slagen.

Att ha med sig sådana erfarenheter kan påverka hur du själv ser på en relation. En del blir extra vaksamma på allt som skulle kunna påminna om hur det var hemma; höga röster, skrik och hot t.ex. En del har kanske aldrig fått hjälp och stöd att bearbeta sina upplevelser och kanske har man själv fått en uppfattning om att en relation faktiskt kan innehålla våld och att det är “normalt”. Det kan också vara så att du blir extra beroende av den du är tillsammans med för att det är ”bråkigt” hemma och du vill ”komma bort” hemifrån.

Om du sen blir utsatt i din egen relation kan det kännas som att det ändå är ”värt” det för att slippa vara hemma. Men du ska aldrig behöva utstå våld för att slippa ifrån något annat – du är värd att få vara i en relation som är bra, sund och fri från våld. Chatta med oss anonymt om du har tankar, frågar eller vill ha stöd kring detta.

Det kan också vara så att du som vuxit upp med våld sedan utövar våld i din egen relation. Att ha vuxit upp med våld är aldrig en ursäkt för att själv utöva våld. Däremot är det viktigt att bearbeta det man varit med om som barn och framförallt att upphöra med våldet. Hos oss kan du som utövar våld alltid höra av dig anonymt på chatten, du kan även få en egen stödkontakt att chatta med en gång i veckan. Läs vidare här om att vara den som utsätter någon för våld.