Hoppa till innehåll

Utsatt för våld i en hederskontext

    Om du har en kontrollerande familj eller släkt med starka hedersnormer kan du sakna stöd från familjen för att lämna en våldsam partner, då de till exempel kan anse att skilsmässa och separation är skamligt. Om du har känt dig tvungen att hålla relationen hemlig för din familj, eller om partnern från början inte accepterats, kan det göra att du blir särskilt isolerad och i behov av stöd utifrån. Kanske är den relation där du blir utsatt själva anledningen till att du redan brutit kontakt med din familj.

    En annan svårighet kan vara om den du är eller har varit tillsammans med hotar med att avslöja saker till familjen som den vet att familjen inte kommer att acceptera, som en del av ett psykiskt våld. Till exempel kan personen sprida rykten, hota, visa bilder för familj mm. som gör det svårt för dig att försöka lämna, anmäla eller söka hjälp.

    Det kan kännas svårt att söka hjälp om du är rädd att mötas av okunskap och fördomar, som till exempel att det bara är att prata med en kontrollerande förälder så kommer den att förstå. Det kan också vara så att du är rädd för att din relation ska avslöjas om du berättar för någon. Men att få stöd och kunna prata om det du är med om är ofta väldigt viktigt, och om du av olika anledningar inte kan prata med kompisar eller familj finns det andra ställen dit du kan vända dig. 

    Vi som bemannar chatten på ungarelationer.se har kunskap om våld och hedersnormer och finns här för dig som vill prata om dina erfarenheter, oavsett hur de ser ut. Du kan alltid vara helt anonym och vi lyssnar på dig. Chatta med oss här.  Här kan du läsa mer om våld i ungas relationer och hur olika typer av våld kan se ut.