Hoppa till innehåll

Utsatt för våld som HBTQI-person

Filmen finns just nu bara tillgänglig på svenska.

Även om våldet kan se precis likadant ut oavsett kön eller sexualitet på de som utsätter eller utsätts så kan det även finnas vissa skillnader.

Homofobi och fördomar kan göra att den som är hbtqi+ blir utsatt på andra vis. Den som använder våld kan till exempel hota med att “outa” den andra, om den inte är ute eller öppen med sin sexualitet eller könsidentitet. Dessutom kan man vara mer isolerad och utlämnad åt sin partner från början på grund av att familjen inte accepterat en, eller att man flyttat från en liten ort till en större för att “kunna” vara öppen med sin läggning. Man kan ha många gemensamma vänner vilket kan göra det svårare att berätta om våldet för vännerna.

Det kan kännas svårt att söka hjälp om man är rädd att mötas av okunskap och fördomar, som till exempel att en tjej inte kan bli utsatt av sin flickvän. Vi på ungarelationer.se och många andra tjej-, ungdoms-, och transjourer har hög hbtqi-kompetens. Chatta med oss om du vill ha hjälp eller stöd eller bara vill bolla några tankar kring hur det är i din relation.