Hoppa till innehåll

Våld eller bara dåligt förhållande?

Filmen finns just nu bara tillgänglig på svenska.

Var går gränsen mellan ett dåligt förhållande och våld? Om ni bråkar eller tjafsar mycket, utsätter ni då varandra för våld? Det är både svårt och lätt att svara på.

Det finns vissa självklara gränser – att slå någon eller ha sex med någon som inte vill är aldrig okej. Men att höja rösten eller kalla någon för “idiot” en gång behöver inte påverka er och er relation negativt, utan kan vara en del av ett vanligt bråk. När en person höjer rösten och kallar den andra för “idiot” varje dag eller flera gånger i veckan, då är det däremot en form av psykiskt våld.

Våldet döljs

De som använder våld brukar vara bra på att dölja det, tex genom att vara världens gulligaste när andra är med eller att rikta våldet mot en del av kroppen där blåmärken kommer döljas av kläder. Många som blir utsatta väljer av olika anledningar att inte berätta för vänner och familj, till exempel för att de är oroliga för vilka reaktioner de kommer möta.

Bortförklaringar, ursäkter och löften

De flesta som använder våld är dåliga på att ta ansvar för sina handlingar, och skyller ifrån sig på något eller någon. De kan säga att de blev provocerade eller att de har ett hett temperament och inte kan kontrollera sig. De kan vara manipulativa och försöka få det till att det är de själva det är synd om.

Många förminskar också andras känslor och upplevelser, till exempel säger att den som är utsatt är känslig eller överdriver. Ofta ber de om ursäkt och förlåtelse direkt efter våldet, och lovar att det här var sista gången och att det ska bli ändring. Även om det kan bli bättre i perioder, är det tyvärr vanligt att den som utsätter sin flick- eller pojkvän för våld fortsätter med det, trots ånger och löften.

Alla kön kan utsätta och utsättas

Det vanligaste är att det är en kille som utsätter en tjej, men det behöver inte vara så. Det kan vara en tjej som utsätter en kille, en tjej som utsätter en tjej, en kille som utsätter en kille. Och det är precis lika allvarligt. Våld finns i både hetero- och homoförhållanden och i förhållanden med icke-binära personer.*

*En icke-binär person identifierar sig inte som tjej eller kille.