Hoppa till innehåll

Varför inte bara göra slut?

Filmen finns just nu bara tillgänglig på svenska.

Det kan vara svårt att förstå varför någon fortsätter att vara ihop med en person som behandlar dem dåligt. Det finns många anledningar till att det kan vara svårt att göra slut med någon som använder våld mot en.

Till att börja med kommer våldet ofta smygande och blir värre ju längre tiden går. Våldet börjar nästan aldrig med ett knytnävsslag på första dejten, i sådana fall är det få som hade gått vidare med relationen. Den som blir utsatt kan ha blandade känslor. Du kan fortfarande älska eller vara kär i den som utsätter dig och delar av förhållandet kan fortfarande kännas bra och givande. Den som använder våld kan växla mellan att vara omtänksam och kärleksfull och aggressiv och våldsam. Det kan vara svårt att göra slut eftersom man kan hoppas eller drömma om att det ska bli bra igen.

Det kan kännas komplicerat att berätta om våldet. Många skäms och känner skuld för att det inte blev som de tänkt sig. Det är vanligt att vara orolig för hur folk runt omkring kommer reagera och om man kommer få tillräckligt stöd. Den som använder våld kan hota med att göra situationen värre om hen blir lämnad, till exempel ta livet av sig eller göra sin partner väldigt illa. Många som är utsatta stannar kvar i relationen för att skydda sig själva och sin familj från ännu värre våld.

Det finns annat som kan göra det svårt att lämna, som att vara ekonomiskt beroende av den som utsätter en eller att ha barn tillsammans.

Vi vet att det stöd som finns runt omkring är viktigt för den som vill lämna en våldsam relation. Behöver du stöd? Chatta med oss, vi finns här och lyssnar och tror på dig.